Relația dintre Grafic Designer și client

iunie 14, 2021
  • Bună ziua!
  • Bună ziua!
  • Știți, sunt reprezentant al firmei X și aș dori să mă ajutați cu un logo, banner, colantare, layout și tot ce se poate în materie de promovare și publicitate.
  • Sigur! Ce ați dori mai exact?

Cam așa se încheie conversația unui designer grafic cu un client. De cele mai multe ori, clientul vrea, dar nu știe exact ce. Vrea să fie vizibil, să aibă impact, să atragă, să fie wow! Dar cum să arate logo-ul, ce font și-ar dori, ce culori consideră potrivite, ce mesaj vrea să transmită, sau ce imagine sau simbol ar fi reprezentative pentru ceea ce pune pe piață…nu știe. Și își pune toate speranțele și așteptările în grafician. Că ăsta de aia e acolo – trebuie să știe ce e de făcut! Parțial corect, dar incomplet!

Un grafician știe care sunt trendurile, ce atrage, ce sună bine, ce atrage privirea, la modul general, dar particularizând, lucrurile nu mai sunt așa simple. În funcție de ceea ce clientul vrea să promoveze există o largă varietate. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că deși clientul spune „nu știu, faceți ce credeți potrivit”, are în minte ceva, dar nu spune ce. Și când îi arăți ceea ce ai conceput tu, după îndelungi strădanii, zice: ” nu-mi place, vreau altceva!”

„ADICĂ, MAI EXACT?”
„NU ȘTIU, ALTCEVA!”

Și o iei de la capăt. Că tu ești „grefic dizainăr” – un nenea sau tanti geniu care ghicește în semne și culori, și-n gânduri nerostite, și-n opțiuni neexprimate decât vag și negândit.

Un grafician este acolo ca să pună în pagină ceea ce tu ai gândit, deja, și să te ajute, eventual, cu sugestii. Să-ți spună: „aici ar fi mai bine dacă am folosi asta, dacă am mări fontul, dacă am folosi altă culoare” etc.

Dacă tu nu știi ce vrei, de unde ar putea ghici domnul magic graphic designer? Sigur, se poate uneori să sară scântei geniale, idei minunate, dar, în principiu, tu – reprezentantul unui brand, al unui produs pe care vrei să-l evidențiezi – trebuie să te așezi un pic să te gândești ce și cum ai vrea și să vii cu ceva idei, să-ți faci măcar o brumă de temă înainte să vii la lecție. Pentru că până și Dumnezeu a hotărât că cel mai potrivit pentru omenire este liberul arbitru. 🙂

Ionela Din, parte din echipa Lorex Media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Newsletter

Latest News

Atenție, urmează un articol ce vă poate afecta emoțional!

iunie 15, 2021

Relația dintre Grafic Designer și client

iunie 14, 2021